Tips: je Samsung Galaxy telefoon voorbereiden op de Android 10 update

samsung galaxy voorbereiden android 10 update

Wat kun je doen om je Samsung telefoon voor te bereiden op de aankomende Android 10 update? De belangrijkste en handigste tips zetten we op een rij, zodat je jouw toestel straks probleemloos kunt bijwerken naar Samsung’s nieuwe One UI 2.0 interface.

samsung galaxy voorbereiden android 10 update

Samsung telefoon klaar maken voor de Android 10 update

Zeer binnenkort kun je jouw Galaxy S10-model updaten naar Android 10, maar in de komende maanden volgen heel wat meer Galaxy telefoons. En dus staat menigeen voor de kwestie: hoe zorg je ervoor dat je jouw toestel zo probleemloos mogelijk kunt bijwerken? Met de onderstaande tips kom je een heel eind, zo leert onze (uitgebreide) ervaring.

Zelf kiezen wanneer je wilt updaten

De maandelijkse beveiligingsupdates installeer je misschien achteloos tussen het koffie zetten en schoenen aantrekken door. Toch is het raadzaam de grote Android upgrades met wat meer aandacht uit te voeren. Kies dus zelf het moment waarop je je toestel update, en wel op een aantal manieren.

 • Downloaden wanneer het jou uitkomt: de Android upgrades zijn flink, en je haalt ze het beste binnen via Wi-Fi verbinding. Je krijgt vanzelf de melding als de upgrade klaar staat voor jouw toestel. Echter, je kunt er simpelweg voor kiezen om nog niet op Downloaden te tikken, als je dit liever op een ander moment of via een andere internetverbinding doet. Klik ‘m gewoon weg of kies Later.
 • Installeren als je er de tijd voor hebt: nadat je het updatepakket hebt gedownload, hoef je deze niet per se direct te installeren. Tik gewoon nog niet op Nu installeren, en je toestel installeert ‘m niet. Logisch.
 • De hele update gewoon uitstellen: je kunt er ook voor kiezen de hele update maar gewoon uit te stellen, bijvoorbeeld je eerst wilt afwachten of er nog kinderziektes in zitten. Ga vóór de update zich aandient via Instellingen naar Software-update en schakel Automatisch downloaden via Wi-Fi uit. Je krijgt de update nu alleen nog maar als je zelf in het Software-update menu op Downloaden en installeren tikt.

Zorg voor genoeg vrije ruimte

Grote Android upgrades komen tegenwoordig in de vorm van downloads van soms wel 2GB. Om deze binnen te halen, uit te pakken, en te verwerken heeft je telefoon genoeg vrije ruimte nodig. Vroeger, toen smartphones standaard minder dan 16GB opslag hadden was dit al gauw een probleem – tegenwoordig voor de meesten niet meer. Toch kán een update hierop stuk lopen. Zorg dat je tenminste 3GB – liefst meer – vrije ruimte hebt op het toestel zelf, dus niet op je geheugenkaart.

Maak een back-up

Als je zeker wilt zijn dat je in een worst case scenario geen foto’s of andere bestanden kwijt raakt, is het een goed idee een back-up te maken van de content op je Galaxy. Als je een Samsung Cloud account hebt, zorg in de instellingen van de Galerij dan dat je foto’s daarin opgeslagen hebt. Je kunt ze natuurlijk ook naar een andere cloud uploaden, of gewoon via USB-kabel naar je computer kopiëren – of gewoon allemaal op je geheugenkaart zetten, als dat past. Kortom: dit kan op vele manieren, en jij weet vast wel hoe je dit zelf het liefst doet.

Voor de goede orde: tijdens een grote Android upgrade gaan er géén bestanden verloren. Het maken van een back-up is vooral zinvol om het terugzetten van het toestel naar fabriekinstellingen – mocht dat onverhoopt ooit nodig zijn – laagdrempeliger te maken.

Laad je Galaxy voldoende op

Als je eenmaal echt aan de update kunt beginnen, moet de batterij van je toestel vol genoeg zijn. Is je batterijpercentage lager dan 20% dan weigert het toestel sowieso de update uit te voeren, maar als vuistregel is het geen slecht idee om je toestel minstens 50% vol te laden.

Na de update

Oké, je hebt dus alles gedaan: updatepakket gedownload, voorbereidingen getroffen en uiteindelijk op Nu installeren getikt. Je hebt geduldig afgewacht – vooral het optimaliseren van applicaties kan even duren, zeker als je er veel hebt – maar je gaat eindelijk weer aan de slag met je telefoon. Ook nu zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om de overgang zo soepel mogelijk te maken.

Apparaatonderhoud

Ga via Instellingen naar het vernieuwde Apparaatonderhoud. Wacht even tot jouw Galaxy zichzelf geanalyseerd heeft, en tik indien je geen 100/100-score hebt op Nu optimaliseren. Dat ruimt in ieder geval de grootste berg overtollige, tijdelijke bestanden op.

Apps updaten

Als je dit gedaan hebt, ga je naar de Play Store. Haal met de ‘drie streepjes’ linksboven het menu tevoorschijn, kies Mijn apps en games en tik op Alles updaten bij de lijst Updates beschikbaar. Sommige apps werken pas in hun nieuwste versie helemaal goed met Android 10, tenslotte.

galaxy s10 cache wissen 1
galaxy s10 cache wissen 2
galaxy s10 cache wissen 3

Cache wissen

Dan rest er nog het wissen van de cache van de telefoon zelf. Dat is wat meer werk. Je doet dit als volgt:

 • Schakel je toestel helemaal uit
 • Start ‘m op in het Android recovery menu. Hoe je dit doet, verschilt per model:
  • Galaxy S10, S9, Note 9, A9: houdt tegelijk Aan/uit + Bixby + Volume omhoog ingedrukt tot je het simpele menu ziet
  • Andere modellen: houdt tegelijk Aan/uit + Volume omhoog ingedrukt tot je het menu ziet
 • Druk 5x op Volume omlaag tot de blauwe balk op het item Wipe cache partition staat (LET OP: NIET op Wipe data/factory rest dus!).
 • Druk de Aan/uit knop in
 • Druk Volume omlaag in zodat de blauwe balk op Yes staat
 • Druk weer op Aan/uit om te bevestigen dat je de cache wilt legen
 • Als het Android recovery menu weer verschijnt druk je nog een keer op Aan/uit om Reboot system now te kiezen.

Als je dit gedaan hebt begint het Android systeem met een schone lei. Menig probleem laat zich hierdoor oplossen of voorkomen, waardoor het een zinvolle stap is na een grote upgrade.

Anders nog iets?

Nou, als je het zo vraagt… houdt er rekening mee dat het energieverbruik in de uren of dagen na een grote upgrade hoger is dan je gewend bent. Het duurt even voor het Android OS opnieuw geoptimaliseerd is. Start je telefoon de eerste dagen een paar keer handmatig opnieuw op, zodat het systeem zichzelf wat vaker optimaliseert.

Natuurlijk hoef je niet alles precies zo te doen zoals hierboven beschreven. Je kunt ook gewoon downloaden, installeren, en zien hoe het loopt – en in verreweg de meeste gevallen werkt dat ook prima. Maar als je graag je upgrade toch met wat meer voorbereiding en zorgt uitvoert, dan kun je met de bovenstaande tips goed aan de slag.

Op de hoogte van de Android 10 update

Als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen rond de uitrollende upgrade – inclusief nieuws over jouw toestel – dan hou je ons grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-10-update-overzicht in de gaten. Meer over de specifieke vernieuwingen in Android 10 vind je in ons archief met de nieuwe features in de One UI 2.0 interface.

Het bericht Tips: je Samsung Galaxy telefoon voorbereiden op de Android 10 update verscheen eerst op Galaxy Club – dé onafhankelijke Samsung experts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *